Direktlänk till inlägg 10 februari 2007
Som jag berättade tidigare har jag kommmit igång med surdeg igen! Det är så underbart när man har tid att göra sådana här långbak :-) De bästa bröden tar ju trots allt sådär en två-tre dagar att göra.
Jag utgår från en enkel surdeg med honung. Har även testat Jan Hedhs recept på surdeg med rivet äpple, men jag märkte ingen större skillnad på resultatet så jag kör mitt enkla recept:
Dag1: Blanda 1 dl grovt rågmjöl m 1 dl vatten, 40°, och 1 tsk honung. Använd en 0,5 l glasburk med lock. Låt locket ligga på glänt.
Dag 2: Blanda ned 1 dl grovt rågmjöl och 1 dl vatten, 40°.
Dag3: Kontrollera att kulturen bubblar och lever (jag brukar röra lite i burken varje dag för att få igång processen ordentligt). När den luktar syrligt och är bubblig är den färdig, är den inte det går det bra att låta den stå en dag till och se om något händer.
Drömmen är att få baka bröd i vedeldad ugn. Numera är jag ju lycklig ägare av ett hus med en stor bakugn. Enda kruxet är att skorstenen saknas... Vi jobbar på att finna en lösning på det problemet.
I alla fall... Nu när jag bakar så gör jag det i vanlig ugn med vattenspruta och granitsten som hjälpmedel.
Jag bakade baselbröd (som blev underbara med kraftig skorpa och saftigt inkråm), baugetter som blev överraskande mjuka men goda och vanliga rågsiktslimpor som jag bättrade på med lite surdeg i receptet. Det är ju så med surdeg att man faktiskt kan tjoffa i lite i vilket recept som helst.
Nyttan med surdeg är att den bryter ned fytinsyra och hjälper oss att ta upp näringen i fullkorn bättre. Så surdeg hjärta fullkorn är = sant!
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 | 25 |
|||
26 | 27 | 28 |
|||||||
|