Direktlänk till inlägg 19 april 2007
Grön linspytt
Tärna åtta potatisar, tre morötter och en gul lök. Stek tills det är nästan genommjukt. Blanda i 2,5 dl gröna linser (färdigkokta alltså), valfria örtkryddor, mycket salt och peppar. Det är också gott att strö över lite vegetapulver.
Häll pytten i en djup skål, gärna förvärmd, och strö över persilja. Vispa samman två ägg med en skvätt vatten, salt och peppar. Stek som en tunn pannkaka i pannan, strimla och strö över pytten. Servera med rödbetor, saltgurka och gärna knäckebröd vid sidan!
Potatissallad med gröna linser
Koka färskpotatis i en kastrull och någon deciliter gröna linser i en annan.
Skiva några knipplökar fint. Skär skivor av citron och skär sedan ut "citrontrekanterna" inuti. (Tärna ett halvt paket feta, men då försämras järnupptaget. Salladen blir lika god utan!)
Låt potatisen och linserna svalna något.
Gör en vinägrett av olja, vinäger, lite vatten, senap, citronpeppar, salt och färska örter (jag gillar gräslök, timjan och basilika tex)
Häll vinägretten över potatisen och linserna. Om potatisen är stor är det bra om du delar den i fyra först. Rör om försiktigt så att inte potatisen mosas, häll över löken, citronen och (fetaosten) och rör något varv till.
Detta är grunden, sedan kan du häva i strimlad röd paprika och bladspenat om du vill. Gott och nyttigt!
Denna sallad har jag snöat in på totalt. Jag brukar äta den till grillad fisk, sesampanerade grönsaker eller grillad haloumi.
Rödbetsbiffar eller linsbiffar, 3-4personer
ur Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström
1 stor gul lök
5 kokta rödbetor (eller 3 dl kokta gröna linser)
5 kokta potatisar
2 msk ströbröd
1 ägg
1-1/2 tsk örtsalt
2 msk olivolja el smör
Gör så här:
Hacka löken fint. Fräs några min i olivolja el smör. Ställ åt sidan. Skala de medelstora potatisarna & rödbetorna- riv sedan rödbetorna (eller mosa linserna) och mosa el pressa potatisarna. Lägg i den frästa löken, ströbrö,ägg o örtsalt. Allt kan blandas för hand el mixas i matberedare.Låt smeten svälla i 10-15 min.
Värm sedan försiktigt en fettsnål panna med lite olivolja. Klicka ut smeten glest el forma den med händerna. Stek små platta biffar2-3min på var sida över rätt svag värme.
Biffarna kan serveras med kokt potatis, rejäla citronklyftor en bit fetaost & broccoli eller ngn annan riktigt grön grönsak.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
|||||||||
|