Direktlänk till inlägg 19 april 2007

Recept med gröna linser

Av Vera - 19 april 2007 15:27

Grön linspytt

Tärna åtta potatisar, tre morötter och en gul lök. Stek tills det är nästan genommjukt. Blanda i 2,5 dl gröna linser (färdigkokta alltså), valfria örtkryddor, mycket salt och peppar. Det är också gott att strö över lite vegetapulver.
Häll pytten i en djup skål, gärna förvärmd, och strö över persilja. Vispa samman två ägg med en skvätt vatten, salt och peppar. Stek som en tunn pannkaka i pannan, strimla och strö över pytten. Servera med rödbetor, saltgurka och gärna knäckebröd vid sidan!


Potatissallad med gröna linser

Koka färskpotatis i en kastrull och någon deciliter gröna linser i en annan.
Skiva några knipplökar fint. Skär skivor av citron och skär sedan ut "citrontrekanterna" inuti. (Tärna ett halvt paket feta, men då försämras järnupptaget. Salladen blir lika god utan!)
Låt potatisen och linserna svalna något.
Gör en vinägrett av olja, vinäger, lite vatten, senap, citronpeppar, salt och färska örter (jag gillar gräslök, timjan och basilika tex)
Häll vinägretten över potatisen och linserna. Om potatisen är stor är det bra om du delar den i fyra först. Rör om försiktigt så att inte potatisen mosas, häll över löken, citronen och (fetaosten) och rör något varv till.
Detta är grunden, sedan kan du häva i strimlad röd paprika och bladspenat om du vill. Gott och nyttigt!
Denna sallad har jag snöat in på totalt. Jag brukar äta den till grillad fisk, sesampanerade grönsaker eller grillad haloumi.


Rödbetsbiffar eller linsbiffar, 3-4personer
ur Kärlek, oliver och timjan, Anna Bergenström

1 stor gul lök
5 kokta rödbetor (eller 3 dl kokta gröna linser)

5 kokta potatisar
2 msk ströbröd
1 ägg
1-1/2 tsk örtsalt
2 msk olivolja el smör

Gör så här:
Hacka löken fint. Fräs några min i olivolja el smör. Ställ åt sidan. Skala de medelstora potatisarna & rödbetorna- riv sedan rödbetorna (eller mosa linserna) och mosa el pressa potatisarna. Lägg i den frästa löken, ströbrö,ägg o örtsalt. Allt kan blandas för hand el mixas i matberedare.Låt smeten svälla i 10-15 min.
Värm sedan försiktigt en fettsnål panna med lite olivolja. Klicka ut smeten glest el forma den med händerna. Stek små platta biffar2-3min på var sida över rätt svag värme.
Biffarna kan serveras med kokt potatis, rejäla citronklyftor en bit fetaost & broccoli eller ngn annan riktigt grön grönsak.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vera - 12 december 2013 13:15


    I år stöder jag Musikhjälpen genom att auktionera ut några retro-kokböcker ur min samling.   Det här är min mage. Fyra barn har växt häri. Två av dem får jag krama varje morgon, men utan modern sjukvård hade jag inte kramats alls idag...

Av Vera - 30 juni 2013 17:02

Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst?   Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...

Av Vera - 20 juni 2013 16:18

Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...

Av Vera - 28 maj 2013 14:09


Nu längar jag så efter svensk färskpotatis! Som tur är kan man göra den här potatissalladen med annan fin potatis också, till exempel mandelpotatis. Konstigt nog har jag inte satt någon egen potatis i år. Lite av odlingskicken kom av sig med den se...

Av Vera - 14 april 2013 18:00

Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards