Direktlänk till inlägg 22 juli 2008
Den här tårtan har jag gjort två gånger men aldrig i orginalversion. Fritt fram för att experimentera alltså!
Födelsedagsbarnet som skulle ha den (eller barn och barn, nåja) gillar inte allt för gräddiga saker, gärna med smak av citron. Gårdagens tårta fylldes med rabarbercurd. Tanken dök upp för några veckor sedan och sen dess har jag inte fått curden ur hjärnan. Recept på den kommer. Nu följer mina två varianter på tårtan och sist kommer orginaversionen, som jag dessvärre inte vet vem som är upphovsman/kvinna till.
Frusen rabarber- och citrontårta
3 msk svartvinbärsbladssaft
2 ägg
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver (ca1-1,5 tsk om du tar vaniljsocker)
1 burk kesella 10%
1-1,5 dl vispgrädde
rivet skal av en citron
ca 1,5 dl rabarbercurd
1 skiva av en färdig tårtbotten.
Blanda ned vaniljpulvret i kesellan. Vispa ägg och socker och tillsätt kesella och citronskal. Vipsa grädden separat. Blanda grädden med smeten.
Lägg tårtbotten i en springform med löstagbara kanter. Har du en lika hopplös form som jag gör du bäst i att täcka den med plastfilm för att undvika att delar av tårtan rinner bort.
Skeda svartvinbärsbladssaften över tårtbotten. Fyll smeten i formen samtidigt som du ringlar i curden. Om den inte ringlar sig så fint som du vill kan du efter konstruera försiktigt genom att dra en slickepott i cirklar i smeten.
Frys tårtan i minst fem timmar. Ställ den i kylskåp runt 40 min före servering så att den blir rätt tempererad. Dekorera med en stor hög av färska bär: hallon, röda och svarta vinbär, jordgubbar och några vinbärsblad.
Frusen citron- och limetårta
Saft av en citron kokas upp med 2 msk socker till en lag. Svalna
2 ägg
0,5 dl socker
1 burk vaniljkesella
rivet skal av en lime
1-1,5 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd
1 skiva av en färdig tårtbotten.
Samma arbetsgång som ovan. Dekorera med röda vinbär och maränger.
Frusen citrontårta (original)
Rivet skal av en citron. Pressa ur citronsaften och koka upp med 2 msk socker till en lag.
2 ägg
1 dl socker
Fröna ur en vaniljstång
1 burk kesella 10%
2 dl vispgrädde
ca 1 dl lemoncurd
1 skiva av en färdig tårtbotten.
Samma arbetsgång. Servera med rårörda hallon.
Hej här kommer en fråga till er med glutenintolerans. Äter ni skrädmjöl? Är det bara vissa sorter av skrädmjöl som funkar, eller går det bra med vilket märke som helst? Jag provbakar just nu med skrädmjöl från Stöpafors kvarn och de mal enb...
Just idag har jag inga nya recept att bjuda på, men några gamla godingar som passar fint till midsommar kan jag nog skaka fram. Först, potatissallad: scrolla ned till nästa inlägg så hittar du den första, med getost och mandel! Mer inspiration till p...
Jag var där. Jag kom in. Det blev en väldigt trevlig upplevelse för oss som hade turen. Redan i kön kunde jag och mitt sällskap konstatera att vi tillhörde det underrepresenterade könet, men stämningen var god, monterpersonalen allt som oftast tillmö...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 |
31 |
||||||
|